Uluslararası Hukukta Tanıma ve Türleri

Tanıma:

Bir uluslararası hukuk kişisinin kendi dışında oluşan belli olayı, durumu, belgeyi ya da iddiayı kendisi bakımından yasal olarak kabul ettiğini ve hukuksal ilişkilerini bu veriler üzerine kuracağını bildiren tek taraflı hukuksal işlemdir.

Devletlerin Tanınması:

Bir devletin uluslararası hukuk kişiliğinin diğer devlet/devletler tarafından kabul edilmesini sağlayan tek taraflı irade beyanıdır.

De Facto Tanıma:

Geçici ve sınırlı nitelikteki tanıma türüdür. De facto tanımada, genellikle tanıyan devletin tanınan devletin bağımsızlığı, ülke üzerindeki otoritesi ve ülkedeki istikrara ilişkin şüpheleri bulunmaktadır ve bu nedenle tam bir tanımaya gitmemektedir. Fiili tanımadan geri dönülmesi mümkündür.

De Jure Tanıma:

Uluslararası hukukun tanımaya bağladığı bütün hüküm ve sonuçları kapsayan tanıma şeklidir. Bir devletin veya hükümetin tam olarak tanınmasını ifade etmektedir. Hukuki tanımadan geri dönülemez.

Açık Tanıma:

Bir devletin tanıma iradesini açıklayıcı bir bildirimle doğrudan açıklamak suretiyle yapmış olduğu tek taraflı tanıma beyanıdır.

Zımni Tanıma:

Tanıyan devletin herhangi bir tanıma beyanında bulunmamakla birlikte, tanınan devletle tanıma konusundaki iradesini kuşkuya yer bırakmayacak şekilde içeren bir işlem içerisine girmesini ifade etmektedir.Bu tanıma türünde, tanıma iradesinin varlığının herhangi bir kuşkuya bırakmadan gerçekleşmesi gerekmektedir. Zımni tanıma anlamına gelen işlemler:

  1. Tanıma anlamına gelmeyeceğini belirtmeden ikili andlaşma imzalanması,
  2. Diplomasi ilişkileri kurulması,
  3. Bağımsızlık törenlerine resmi temsilci gönderilmesi,
  4. Yeni devletin yalnızca devletlerin üye olarak kabul edildiği bir uluslararası örgüte üyeliği ya da temsili için olumlu oy kullanılması,
  5. Yeni devletin konsolosuna exequatur verilmesi.

Şu işlemler zımni tanıma olarak kabul edilmez:

  1. Aynı uluslararası konferansa katılmak,
  2. Çok taraflı bir andlaşmaya taraf olmak,
  3. Tanıma konusunda görüşmeler yapılması,
  4. Diplomasi temsilcileri dışındaki temsilciler aracılığıyla temas kurulması,
  5. Ticari ilişkiler kurulması.

1 Comments

Yorum bırakın